ANNA ASIAKKAALLESI LAHJAKSI OIVALLUS

Olitko ajatellut jättää asiakkaallesi positiivisen muistijäljen yrityksestäsi? Luottamus liikelahjan vastaanottajan oivalluskykyyn antaa siihen parhaan mahdollisuuden. Vastaanottajan ja oman brändipersoonasi tuntemus yhdistettynä idealähtöiseen lahjasuunnitteluun voi tuottaa lahjaan tehdyn investoinnin sinulle takaisin moninkertaisesti.

Haastavasta taloustilanteesta huolimatta elämme tavarapaljouden keskellä. Laadusta, asiantuntemuksesta ja oivalluksesta on puolestaan huutava pula. Ajatuksella suunniteltu liikelahja voi tuottaa vastaanottajalleen oivalluksen tunteen, joka puolestaan tuottaa kokijalleen mielihyvää.

Tehokkaan ja toimivan liikelahjan suunnitteluun pätevät samat lainalaisuudet kuin muuhunkin luovaan markkinointiviestinnän suunnitteluun. Laadukas suunnittelu ottaa aina huomioon median tuomat mahdollisuudet. Tässä joitakin nyrkkisääntöjä, joiden avulla oivaltavan liikelahjaidean keksiminen voi olla hieman helpompaa.

 

Tunne itsesi ja vastaanottajasi

Emootio herättää uteliaisuuden, ei fakta. Tuhannen taalan kysymys on: Löytääkö lahjasi halutun emotionaalisen yhteyden asiakkaaseesi helposti? Liikelahja on poikkeuksellisen henkilökohtaista ja kohdennettua markkinointia. Antamasi liikelahja kertoo melkein kaiken sinusta sekä asiakkaallesi kuinka paljon arvostat häntä.

 

 

Onko edustamasi brändi kustannustehokas vai differoiko se itsensä laadulla? Mitä brändisi lupaa? Hyvää makua? Kestävyyttä? Vahvuutta? Katu-uskottavuutta? Hartauden tunnetta? Huolettomuutta? Hyvää tuulta kenties? Mitkä lahjavaihtoehdot ovat automaattisesti pois laskuista?

Käytä tarpeeksi aikaa tutustuaksesi asiakkaasi taustoihin. Kuka hän on ja mistä kotoisin? Kuka hän ei ole? Millaista brändiä hän edustaa? Mitkä ovat hänen edustamansa yrityksen arvot? Onko meno rentoa vai kaivataanko kenties hieman pönäkämpää lähestymistapaa?

 

 

Muista, että liikelahja on media

Media tarkoittaa väliainetta, välittäjää tai keinoa, välinettä. Asiakkaallesi on sivuseikka kohtaako hän viestisi maksetussa massamediassa vai jossain muualla. Olennaista on viestin relevanttius sinulle ja asiakkaallesi.

Hyvällä markkinointiviestinnällä on briljantti tilannetaju. Toimiva ratkaisu ottaa aina huomioon käytetyn median vahvuudet.

Muihin medioihin verrattuna liikelahjallasi on käyttökokemuksena ylivertainen mahdollisuus tehdä haluttu vaikutus. Voit halutessasi osallistua asiakkaasi elämään sekä arjessa että juhlassa.

 

Panosta hyvän idean löytämiseen

Hyvän liikelahjaidean etsimiseen kannattaa käyttää hieman aikaa. Olemme etsimässä itsestäänselvyyttä, joka on odottamaton ja mieleenpainuva. Huumorillakin on usein sormensa pelissä.

Tuota paljon ideoita. Mitä pitempi long-list, sitä parempi short-list. Ole tarvittaessa kreisi ja jätä turha pelko pois.

Mainonnan suunnittelussa idean arvioinnissa on perinteisesti ollut käytössä ROMtarkistuslista. Sama yksinkertainen kysymyslista voidaan varsin hyvin asettaa myös liikelahjaidealle.

ROM on lyhenne sanoista Relevantti, Odottamaton ja Muistettava.

Relevantti

  • Vastaako liikelahjaidea brändisi arvoja?
  • Kommunikoiko lahjaidea väittämän ja brändisi erottelevan tekijän?
  • Aikaansaako idea toivotun reaktion lahjan vastaanottajassa?

Odottamaton

  • Rikkooko lahjaidea perinteisiä rajoja?
  • Yhdistääko idea asioita ennennäkemättömällä tavalla?

Muistettava

  • Huomataanko lahjaideasi?
  • Erottuuko lahjaideasi muusta mediahälinästä?
  • Onko lahjallasi uutuusarvoa?
  • Herättääko lahjasi keskustelua?

Oivaltava liikelahja on erilainen, mutta se ei ole erilainen vain ollakseen erilainen. Erikoisuudentavoittelu päätyy pelkäksi oudoksi kuriositeetiksi ja roskakoriin. Antajastaan omituinen liikelahja välittää kaikkea muuta kuin ammattitaitoisen vaikutelman. Oikealla tavalla erilaisella liikelahjalla on hyvä käyttöarvo. Sen idea on helpon ja vaivattoman tuntuinen, mutta kuitenkin aina hengeltään tuore.

 

Mitä tavoitteita liikelahjallesi voit asettaa?

Markkinointiviestintä on tavoitteellista toimintaa ja toimiessaan tehokkaasti se aikaansaa toivotun reaktion vastaanottajassa. Mitä tavoitteita liikelahjallasi on? Haluatko, että asiakkaasi menee verkkopalveluusi ja ostaa tuotteitasi? Haluatko, että asiakkaasi kertoo oivaltavasta lahjasta ystävälleen tai perheelleen? Haluatko, että yrityksesi pääsee asiakkaasi valintakorin ensimmäiseksi vaihtoehdoksi? Vai haluatko kenties ylläpitää toimivaa asiakassuhdetta ja jättää muistutusviesti ylivoimaisesta osaamisestanne?

Oli tavoitteesi jokin ylläolevista tai joku muu, on ensiarvoisen tärkeää, että liikelahjallesi on asetettu tavoite. Tavoite on syytä lausua ääneen tai kirjata ylös. Mitä täsmällisemmin asetat tavoitteen, sen briljantimpi on todennäköisesti liikelahjasi tuottama oivallus.

Me Sunglobessa autamme sinua mielellämme oivaltavan liikelahjan ideoinnissa ja tuottamisessa. Soita: 010 4208 900, laita chattia tai viestiä palvelu@sunglobe.net.

Autamme sinua mielellämme. Kaikki on mahdollista!

Kirjoittaja Sami Tossavainen on Markkinoinnin ratkaisutoimisto Funkkiksen suunnittelujohtaja.